
Istoricul mobilierului pictat
Mobila pictata s-a nascut din nevoia de a decora o piesa de mobilier fara a recurge la un lemn de calitate (de esenta nobila ), fara a se recurge la sculptura, prea scumpa pentru multi.
Mobila pictata intilnim inca din secolul al XVI-lea in mai toata Europa incepind cu Suedia, Elvetia, Anglia, Tarile de Jos, Catalania, Alsacia, Normandia, Germania de sud, Austria, Europa Centrala ( Polonia, Slovacia, Ungaria ), mergind prin Transilvania pana în Rusia si Tarile Baltice.
Pentru tarile nordice, majoritatea motivelor sunt rustice si austere (multe în camaieu): motive de flori stilizate, case de tara in jurul unei biserici, animale de ferma pictate intr-un stil naiv, dar si motive inspirate direct din rococoul francez de secol XVIII si rococoul baroc italian ( cazul Suediei ).
Pentru Anglia se cunosc piese de secol XIX influentate de succesul avut de gradinile victoriene: mobilier acoperit de trandafiri cu contur delicat detasati pe un fond sobru sau clar.
In Alsacia, unde mobilierul dat ca zestre tinerei mirese traversa satul sub ochii tuturor, etala pe cite un bufet, un pat sau o lada cu motive policrome deosebit de bogate, fond bleu cu motive rosii sau crem, motive rosii sau verzi pe fonduri brune.
In Normandia ce a produs în secolul al XVII-lea si al XIX-lea numeroase lazi si ladite pictate, multe pentru expedierea in Orient a dantelelor si bijuteriilor sau date ca lazi de zestre, motivele cele mai des intilnite sunt laleaua, trandafirul, frunze alungite sau doar punctate si pasari ca simbol al casatoriei, toate pe fonduri de cele mai multe ori sobre.
In Tarile de Jos, unde un centru puternic este Amsterdamul, motivele florale limitate la trei culori incadrau fie scene religioase, fie scene marine specifice acestei zone. Si in prezent exista in aceasta zona a Olandei muzee de mobila pictata, buticuri de mobila pictata, pictori artizani ce anima locul cu lucrarile lor.
In Transilvania mobilierul pictat a fost adus de sasii ce au colonizat regiunea si este foarte asemanator celui din sudul Germaniei, avand insa si densitatea decorului de pe mobilierul maghiar. Laleaua, dar mai ales trandafirul in diferite stadii de inflorire sunt cele mai prezente flori. Buchetele si ghirlandele sunt bogate si in multe alte flori mai mult sau mai putin stilizate, intr-o policromie absolut fermecatoare.
Listări utilizator

Profil de prezentare complet. Este recomandat sa folosesti minim 300 cuvinte in descrierea ta si a ofertelor tale.

Localizarea pe harta iti aduce mai multi vizitatori din zona ta.

Posteaza pe ZAGO anunturi agricole si profiluri de prezentare cu video si nenumarate imagini de calitate.

Anuntul tau pe ZAGO va cuprinde toate datele tale de contact inclusiv legaturi directe catre website-ul tau sau conturile tale din retelele sociale.